Verkkosivualustoissa on eroja. Kun valitset tarpeisiisi sopivaa verkkosivualustaa tai palveluntarjoajaa, on hyvä tutkia eri alustojen ominaisuuksia ja miettiä, mitkä asiat verkkosivuissa ovat itselle tärkeitä.
Tässä tekstissä kerromme 6 asiaa, jotka sinun olisi hyvä tietää WordPressistä.
1. WordPress tekee sivujen päivittämisestä helppoa
WordPressillä verkkosivujen kehittäjä voi tarjota asiakkaalle hyvän käyttäjäkokemuksen ja tehdä erittäin helpoksi sisältöjen päivittämisen ja luomisen. Tällöin asiakas voi luoda uusia sivuja ja päivittää vanhoja sisältöjä itsenäisesti ja omien mieltymystensä mukaan ja säilyttää ehjänä sivustolle rakennetun teeman. Sinun ei siis tarvitse osata itse koodata päivittääksesi sisältöjä, eikä sinun tarvitse palkata ulkopuolista apua joka kerta halutessasi muokata sisältöä.
Jos sinua askarruttaa sisältöjen päivitys, niin ei huolta! Koulutamme sinut sivuston käyttöön ja teemme sivuista tarvittaessa sellaiset, että ulkoasua on mahdoton tuhota sisältöjen päivityksillä.
2. WordPress on helposti räätälöitävissä
WordPress-verkkosivut voi räätälöidä liki kaikkeen käyttöön ohjelmoimalla tai käyttämällä erilaisia lisäosia. Räätälöitävyyden ansiosta kaikenlaiset toiveet sivujen suhteen on mahdollista toteuttaa, halusit sivuillesi sitten verkkokaupan, blogin tai vaikka päivän sää -näkymän.
Myös ulkoisten taustajärjestelmien integrointi WordPressiin on usein mahdollista toteuttaa. Jos olet esimerkiksi hankkinut ajanvarauskalenterin jo ennen verkkosivuja, voit hyödyntää jo hankkimaasi järjestelmää.
Teoriassa vain mielikuvituksesi on rajana siinä, mitä sivuille voi rakentaa – eri asia tietysti on, mitä sinne kannattaa rakentaa.
3. Maailma on täynnä WordPress-osaajia – tukea on aina saatavilla!
WordPress on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, mikä tarkoittaa sitä, että lähdekoodi on avoimesti kaikkien saatavilla. Avoimen lähdekoodin ansiosta WordPress ei ole riippuvainen yksittäisestä tahosta toisin kuin suljettujen lähdekoodien ohjelmistot. Oikein toteutettuna ja teknisesti päivitettynä sivustosi eivät ikinä ole riippuvaisia toimittajasta – et siis ole ikuisesti sidottu verkkosivujesi tekijään.
Lisäksi WordPress on maailman suosituin verkkosivualusta. Sen päälle on rakennettu 43 % maailman verkkosivuista (!). Lähde: https://kinsta.com/blog/wordpress-statistics/
Sinun ei tarvitse huolehtia osaajien puutteesta, sillä WordPress-osaajia tulee aina löytymään.
4. Päivitykset parantavat tietoturvaa
Oikein hallinnoituna WordPress on turvallinen järjestelmä. WordPressin tietoturva-aukoista on uutisoitu paljon, mutta useimmiten tietoturvaongelmien syynä ovat päivittämättömät lisäosat ja teemat. Lisäosia ja teemoja tulisi päivittää aina kun uusia päivityksiä on saatavilla.
Toki myös itse WordPress on sisältänyt haavoittuvuuksia, mutta avoimen lähdekoodin ansiosta haavoittuvuudet löydetään ja pystytään paikkaamaan yleensä nopeasti. Toisin on suljettujen ohjelmistojen haavoittuvuuksien laita, niiden korjaaminen kun on usein yhden henkilön tai pienen tiimin harteilla, ja kestää siksi pidemmän aikaa.
5. WordPress omalla palvelimella – valitse itse palveluntarjoaja
WordPress-verkkosivut vaativat erillisen palvelimen kodikseen toisin kuin esimerkiksi toiminnaltaan rajoitettujen valmisgeneraattoreiden sivut. Etuna on se, että et ole lukittu tiettyyn palveluntarjoajaan (kuten valmisgeneraattoreilla), vaan voit itse valita mihin palvelimelle WordPress-asennetaan.
Palvelimen kulut vaihtelevat käyttötarpeen mukaan kymmenistä euroista satoihin euroihin kuukaudessa. Palvelimen tai webhotellin hintaan vaikuttavat esimerkiksi:
- tilan tarve
- kävijämäärä / kuinka ruuhkainen sivusto on
- onko palvelimella integroituja tietoturvaratkaisuja
- mahdolliset maksulliset lisäosat.
Verkkosivukuluihin kannattaa laskea myös palvelimen sekä WordPressin omat päivitykset, jotka on usein hyvä ulkoistaa ja joita ei todellakaan kannata jättää tekemättä (ks. edellinen kohta!).
6. Helppoudessa on omat riskinsä
WordPress on tehty jopa niin helpoksi, että sivuja päivittääkseen ja ylläpitääkseen ei tarvitse välttämättä omata kummoisiakaan tietoteknisiä taitoja. Käyttäjän kannalta tämä on ensisilmäyksellä hyvä asia, mutta siihen liittyy myös omat riskinsä.
Osaamaton tekijä voi tahattomasti aiheuttaa ongelmia sivuston tietoturvaan ja nopeuteen asentamalla teemoja tai lisäosia, joita ei ole toteutettu laadukkaasti tai joita ei aktiivisesti päivitetä.
Jos olet epävarma osaamisestasi, niin varmista aina mitä olet tekemässä ennen kuin teet sivuille suurempia muutoksia tai lisäyksiä.
Huom! Tässä tekstissä tarkoitamme WordPress.org:ia, joka on eri asia kuin WordPress.com.