
Pyrimme jatkuvasti kehittämään toimintaamme entistä ympäristöystävällisemmäksi ja löytämään uusia tapoja, joilla yritys voi lisätä hyvää maailmaan. Ennen kuin yrityksen toimintaa voi lähteä kehittämään ekologisempaan suuntaan, pitää olla käsitys siitä, millaisia vaikutuksia toiminnalla on ympäristölle. Siksi aloitimme yrityksemme hiilijalanjäljen laskennan. Laskenta aloitettiin tilikaudesta 9/2023–8/2024.
Hiilijalanjäljen laskennasta
Laskimme Digiaarghin hiilijalanjäljen Greenhouse Gas -protokollan mukaisesti itse Reforest Finland Oy:n luomaa valmista laskuripohjaa hyödyntäen. Digiaarghin hiilijalanjälki tilikaudella 9/2023–8/2024 oli yhteensä 2,270 tCO2e. Hiilijalanjälki per henkilötyövuosi oli 1,135 tCO2e.
Päästöt eritellään scope 1, scope 2 ja scope 3 -päästöihin.
Scope 1
Scope 1 kattaa yrityksen omistamista tai hallinnoimista toiminnoista aiheutuvat suorat päästöt, kuten yrityksen oman energiantuotannon ja omien tai hallinnassa olevien ajoneuvojen polttoaineen kulutuksen. Digiaarghilla ei ole suoria scope 1 -päästöjä.
Scope 2
Scope 2 kattaa yrityksen epäsuorat päästöt, kuten ostetun sähkö- ja lämpöenergian. Digiaarghin scope 2 -päästöjen määrä oli 0,483 tCO2e. Digiaarghin scope 2 -päästöt ovat maltilliset, koska yrityksellä ei ole toimitiloja, vaan työskentely tapahtuu etänä.
Scope 2 päästöt laskettiin kotitoimiston tiloista siten, että laskimme kotitaloutemme sähkönkulutuksen (Fortumin antamat tiedot) ajalta, joka vastaa keskimäärin vuodessa tehtyjen työpäivien ja työtuntien määrää.
Kertoimena käytimme Suomen 2023 sähköjäännösjakaumaa, jossa on huomioitu sähköntuotanto, joka ei ole alkuperätakuuvarmennettua (kerroin 0,555 kg CO2e / kWh).
Kaukolämmön määrän laskimme vastaavalla tavalla keskimääräistä työaikaa hyödyntäen. Työtilaksi rajattiin noin 25 m2 verran pinta-alaa asunnosta. Kaukolämmön kulutus arvioitiin Tampereen energian verkkosivuilta löytyvän tiedon pohjalta. Kaukolämmön päästökertoimena käytimme Suomen keskimääräisen kaukolämpötuotannon liukuvaa keskiarvoa (2023) 0,145 kg CO2e /kWh.
Scope 3
Scope 3 kattaa laajan joukon epäsuoria päästöjä, joihin sisältyvät työntekijöiden ja alihankkijoiden päästöt, kuten matkustuksen, jätteet, ulkoistetut toiminnot ja hankitut palvelut. Digiaarghin scope 3 -päästöjen määrä oli 1,787 tCO2e.
Suurin osa Digiaarghin päästöistä koostuu scope 3 -päästöistä. Laskimme mukaan kaikki merkittävät päästölähteet. Päästöjä tuli esimerkiksi työmatkoista ja virkistyspäivästä, laitehankinnoista sekä ostopalveluista, joista merkittävimpinä ovat vakuutukset ja erilaiset verkkopalvelut.
Scope 3 -päästöjen laskeminen on erityisen haastavaa, koska moni palveluntarjoaja ei tarjoa tietoa tuotteidensa tai palveluidensa hiilijalanjäljestä. Scope 3 -päästöjen arvioinnissa käytimmekin verrokkina eri lähteistä saamaamme tietoa ja hyödynsimme keskiarvoja arvioidessamme oman hiilijalanjälkemme osuutta.
Epäselvissä tilanteissa pyrimme arvioimaan hiilijalanjälkeämme mieluummin ylä- kuin alakanttiin.
Hiilijalanjäljen minimointi
Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Digiaargh laski hiilijalanjälkensä. Laskennasta on tarkoitus vakiinnuttaa jokavuotinen käytäntö, joka toivottavasti kehittyy vuosi vuodelta sujuvammaksi prosessiksi. Tiedon karttuessa myös minimoinnissa voidaan keskittyä entistä varmemmin olennaiseen, eli sellaisten päästöjen minimointiin, joilla on suurin ympäristövaikutus. Toisaalta laskenta konkretisoi sen, mitä arvelimmekin: Digiaarghin hiilijalanjälki on varsin pieni jo nyt.
Ensimmäisen vuoden hiilijalanjäljen laskennan seurauksena aiomme kiinnittää entistä enemmän huomiota sähkön alkuperään ja turhan video- ja viestimuotoisen viestinnän karsimiseen.
Konkreettisia toimia, joita olemme tehneet jo aiemmin hiilijalanjälkemme minimoimiseksi ja joita aiomme jatkaa vastaisuudessakin, ovat turhien hankintojen välttäminen, laitteiden käyttöiän maksimoiminen ja työmatkojen minimointi.
Päästöjen kumoaminen
Digiaarghin hiilijalanjälki kompensoitiin kokonaisuudessaan ostamalla kotimaiselta Hiilipörssiltä CO2-krediittejä Piiliautionnevan ennallistamishankkeeseen. Hankimme krediittejä 3 tCO2e arvosta, mikä kattaa varmuuden vuoksi hieman enemmän kuin Digiaarghin tuottamat päästöt.

Digiaarghille myönnettiin Koodia Suomesta ry:n Hiilineutraaliusmerkki
Digiaargh on ollut Koodia Suomesta ry:n jäsen ja aktiivisesti toiminnassa mukana vuodesta 2023 lähtien. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ohjelmistokehityksen arvostusta Suomessa ja ulkomailla ja tukea kotimaisten ohjelmistoalan yritysten kasvua ja kilpailukykyä, missä yhtenä konkreettisena keinona on yhdistyksen lanseeraama ohjelmistoalan oma hiilineutraaliusmerkki. Merkin perimmäinen tarkoitus on ”tehdä itsensä tarpeettomaksi ja saattaa hiilineutraalius osaksi alan normaaleja käytäntöjä”.
Hiilineutraaliusmerkki voidaan myöntää hakemuksesta Koodia Suomesta -jäsenyritykselle, joka laskee oman hiilijalanjälkensä vuosittain, sitoutuu minimoimaan omaa hiilijalanjälkeään ja kompensoi hiilijalanjälkensä vähintään vuosittain yhden tai useamman luotettavan kompensaatiopalveluntarjoajan avulla.
Meille hiilineutraaliusmerkin kriteeristö tarjosi selkeät askeleet aloittaa vastuullisuustyö, joka entuudestaan vaikutti pienelle yritykselle turhan isolta palalta haukattavaksi.