
Toisin kuin kortille painettua tekstiä, verkkosivujen tekstiä on helppoa tarvittaessa päivittää. Tässä tekstissä kerron, miksi on tärkeää pitää verkkosivujen sisällöt päivitettyinä.
Miten toimit, kun joku ojentaa sinulle käyntikorttinsa? Oletko niitä ihmisiä, jotka keräävät kortit huolellisesti lompakkoon tai käyntikorttikoteloon? Vai oletko samanlainen kuin minä ja heität kortin huolimattomasti epämääräisten paperien pinoon, jonne se ajan myötä hautautuu? Minulla on kova luotto siihen, että yhteystiedot löytyvät netistä nopeammin kuin pieni kortti pinon pohjalta.
Verkkosivuja verrataan toisinaan käyntikorttiin ja puhutaan jopa käyntikorttisivuista. Ajatuksena on se, että nykyään jokaisen vakavasti otettavan toimijan tulisi olla löydettävissä verkosta, vaikka sivuilla ei olisikaan muuta sisältöä kuin yhteystiedot.
Totta onkin että verkossa kannattaa olla, sillä siellä ne asiakkaatkin ovat, yhteistyökumppaneista puhumattakaan. Ajatus verkkosivuista käyntikorttina on kuitenkin kulahtanut. Käyntikortilla ei ole muita funktioita kuin tarjota uudelle tuttavuudelle yhteystiedot kirjoitetussa muodossa. On huomaavaista tarjota tällainen apu, mutta käyntikorttia ei vielä lasketa hyväksi asiakaspalveluksi, vai mitä?
Hyödynnä verkkosivujen tarjoamat mahdollisuudet
Verkkosivut taas tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia palvella paremmin asiakkaita ja kommunikoida heidän kanssaan. Sivujen avulla tavoitat uusia asiakkaita ja pidät yhteyttä jo olemassa oleviin. Verkkosivuille mahtuu paljon enemmän tietoa kuin pelkät yhteystiedot, ja niillä voit hyödyntää tekstin lisäksi kuvia, videoita, ääniä, pelillisyyttä – vain luovuus on rajana!
Verkkosivuja ei tulisikaan ajatella käyntikorttina. Ei kannata ajatella, että kun verkkosivut on kerran tehty, niin ne voi vain unohtaa. Toisin kuin käyntikortteja, verkkosivuja ei tarvitse heittää roskiin ja tilata uusia tilalle, jos jokin tieto muuttuu, tulee uusi idea tai muuten vain kyllästyt niihin. Verkkosivujen päivittäminen on nopeaa, ja osaava tyyppi voi tehdä sen ihan itse. Ei tule hävikkiä eikä lisäkuluja. Siksi päivityksiä ei kannata turhaan pelätä tai vältellä.
Päivitetyillä sisällöillä voi olla iso merkitys asiakkaalle, joka etsii tietoa vaikkapa liikkeesi aukioloajoista tai palvelujesi hinnoista. Kun asiakas huomaa, että sivuja on hiljattain päivitetty, hän saa varmistuksen siitä, että toiminta on aktiivista. Hän voi hyvillä mielin ottaa yhteyttä koska hän tietää, että joku vastaa hänelle. Hän voi luottaa siihen, että sivuillasi ilmoitettu tieto pitää paikkaansa. Päivitetty ilme siis lisää luottamusta ja rohkaisee ottamaan yhteyttä.
Verkkosivujen sisällöt kannattaisikin käydä läpi säännöllisin väliajoin kriittisesti ja miettiä, mikä toimii ja mikä ei. Mitä kannattaisi lisätä, mitä voisi ottaa pois? Päivityksiä tehdessä tulisi hyödyntää kohderyhmätuntemusta sekä sivuston kävijätietoja.
Päivittäminen parantaa näkyvyyttä
Jos suhtaudut verkkosivuihisi kuin käyntikorttiin, niin niille voi myös käydä samoin kuin käyntikorteille: ne unohdetaan jonnekin internetin uumeniin. Uusia sivuja tulee, ja oma sivusi jää alimmaiseksi. Aktiivinen sivusto, jolle tulee säännöllisesti uutta sisältöä esimerkiksi blogiartikkelien muodossa ja jota päivitetään säännöllisesti, löytyy nimittäin paremmin hakukoneista. Myös algoritmit ja hakukoneiden painotukset muuttuvat, ja tästäkin syystä sivuja kannattaa käydä säännöllisesti läpi ja tarkistaa metakuvaukset, avainsanat ja otsikot.
Verkkosivut tarjoavat mahdollisuuden tiedottaa, vakuuttaa, tehdä kauppoja, tarjota apua, ottaa osaa keskusteluihin, viihdyttää ja olla läsnä. Miksi et siis käyttäisi näitä mahdollisuuksia hyväksesi vaan pelkistäisit sivusi käyntikortiksi?
Me Digiaarghilla tarjoamme verkkosivuasiakkaillemme säännöllisiä sisällön tarkistuksia ja muistutusviestejä, joten voit luottaa siihen, että sisältösi pysyvät aina ajantasaisina ja sivujen ilme freesinä. Meiltä saat myös sisällöntuotantopalvelut, joiden avulla takaat, että asiakkaasi saavat säännöllisesti uutta, inspiroivaa sisältöä luettavakseen.
P.S. Jos kuitenkin päädyt siihen, että käyntikorttisivut ovat sinun juttusi, niin muista silti pitää ne päivitettyinä! Tarkista ainakin että yhteystiedot ovat ajan tasalla, linkit toimivat ja sivuilta löytyy tietoa organisaatiollesi ajankohtaisista aiheista.