Joulu on rauhoittumisen aikaa. Rauhoittuminen on huomattavasti helpompaa, kun tietää, että tarvittavat asiat on hoidettu kuntoon. Monille joulunalus on erityisen kiireistä aikaa, toiset taas aloittavat jouluun laskeutumisen jo hyvissä ajoin, jolloin aikaa jää niillekin hommille, joita ei muuten ehdi tehdä. Kuuluit sinä kumpaan tahansa porukkaan, kokosimme tähän tekstiin sinulle asioita, joille kannattaa ottaa aikaa vielä ennen joulun viettoon siirtymistä.
Vaihda salasanasi
Salasanat on hyvä vaihtaa säännöllisesti. Salasanoja ei kannata säilyttää paperille kirjoitettuna, vaan parempi apu ovat erilaiset salasanojen hallintaan tarkoitetut sovellukset.
Netti on pullollaan listoja tietovuodoissa vuotaneista salasanoista, ja valitettavasti hakkerit käyttävät näitä listoja hyväkseen pyrkiessään tunkeutumaan ihmisten tileille. Kannattaakin toisinaan tarkistaa, etteivät omat salasanat löydy yleisimpien tai vuodettujen salasanojen listoilta. Älä kuitenkaan syötä salasanaasi mihinkään, ellet voi olla varma kyseisen tahon luotettavuudesta! Esimerkiksi have i been pwned -sivulta voit tarkastaa, onko sähköpostisi, puhelinnumerosi tai salasanasi ollut tietovuodossa.
Hyvä salasana:
- on tarpeeksi pitkä
- sisältää isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä
- ei ole sinun, lemmikkisi tai lapsesi nimi
- ei ole mikään tunnettu sana
- ei ole syntymä- tai hääpäiväsi
- ei löydy vuotaneiden salasanojen listalta
- on käytössä ainoastaan yhdessä palvelussa.
Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen
Kaksivaiheisessa tunnistautumisessa varmistat kirjautumisesi salasanan lisäksi jollain toisellakin keinolla, joten se vaikeuttaa tilillesi murtautumista. Kaksivaiheinen tunnistautuminen kannattaakin ottaa käyttöön kaikissa niissä palveluissa, joissa se vain on mahdollista. Kaksivaiheisen tunnistautumisen voi toteuttaa palvelusta riippuen esimerkiksi tekstiviestikoodilla tai erillistä todennussovellusta, kuten Microsoft Authenticatoria käyttäen.
Päivitä laitteet ja sovellukset
Aina välillä on hyvä tarkistaa, onko käyttämiisi laitteisiin ja asentamiisi sovelluksiin tarjolla päivityksiä ja hyväksyä, mikäli laite tai sovellus itse suosittelee päivittämistä. Päivitykset sisältävät usein tietoturvaan liittyviä päivityksiä, joten niiden lykkääminen ei ole suositeltavaa. Muista päivittää kaikki laitteeseesi asennetut sovellukset siitä huolimatta, käytätkö niitä säännöllisesti vai et – käyttämätönkin sovellus voi olla tietoturvariski.
Tarkista, että yhteystietosi ovat ajan tasalla somessa ja verkkosivuilla
On tärkeää, että muistat päivittää verkkosivuille ja sosiaalisen median kanaville, mikäli yhteystietosi muuttuvat. Muista myös ilmoittaa, mikäli joulu aiheuttaa muutoksia aukioloajoissa tai mikäli olet loman takia vaikeammin tavoitettavissa.
Tee varmuuskopiot tiedostoistasi
Tekniikka tunnetusti pettää toisinaan, eikä se valitettavasti useinkaan anna varoituksia etukäteen. Jokainen meistä on varmasti kohdannut sen jättimäisen aargh-tunteen, kun jotain odottamatonta tapahtuu, ja kauan työstetty teksti tai rakkaat kuvat katoavat bittiavaruuteen. Tärkeistä tiedostoista kannattaakin tehdä säännöllisesti varmuuskopiot joko pilvipalveluun tai esimerkiksi ulkoiselle kovalevylle. Kaikista varmin tapa on pitää kopiot kahdessa erillisessä fyysisessä sijainnissa ja näiden lisäksi pilvipalvelussa.
Pitäähän joku silmällä verkkopalvelujasi myös joulun aikaan? Verkkosivujen tietoturvallisuus saattaa vaatia kiireellisiäkin toimenpiteitä, joiden ei kannata antaa odottaa. Kyberrikolliset eivät suinkaan lepää jouluna, vaan saattavat käyttää hyväkseen sitä, että ihmiset laskevat suojamuurinsa alas.
Pidä huolta perusasioista, niin voit rauhoittua ja luottaa siihen, että tilisi ja tietosi pysyvät turvassa ja että sivusi palvelevat asiakkaitasi myös joulun pyhinä.