Aina ei kirjoittaminen suju, vaikka olisi kuinka mielenkiintoinen aihe odottamassa. Joskus inspiraatiota voi jäädä odottelemaan, mutta toisinaan näppäimistö pitäisi saada laulamaan kirjoitusinspiraation puutteesta huolimatta. Tällöin voi olla hyvä kokeilla, olisiko jostain kirjoitusmenetelmästä apua.
Lumihiutalemenetelmä sopii monenlaisten tekstien kirjoittamiseen.
Randy Ingermanson esittelee menetelmää romaanin kirjoittamisen välineenä teoksessaan How to Write a Novel Using the Snowflake Method. Kimmo Svinhufvud taas on soveltanut lumihiutalemenetelmää tutkimustekstin kirjoittamiseen teoksessaan Gradutakuu.
Me testasimme hyödyntää lumihiutalemenetelmää blogitekstin kirjoittamiseen ja totesimme sen oivalliseksi välineeksi myös tällaisen lyhyehkön, tarkasti rajattua aihetta käsittelevän tekstin tuottamiseen.
Tässäpä siis ohjeet siihen, miten kirjoitat blogitekstin lumihiutalemenetelmää hyödyntäen:
- Keksi tekstille aihe.
- Muotoile tekstisi ydinajatus lauseeksi, väitteeksi tai kysymykseksi.
- Kirjoita pääpointtisi viideksi virkkeeksi. Mikä aiheeseen liittyen on tärkeintä, ketä aihe koskettaa, miksi aihe on tärkeä, mikä on oma suhteesi käsiteltävään aiheeseen?
- Laajenna jokaisesta viidestä virkkeestä kappale niin, että sinulla on viiden kappaleen verran tekstiä.
- Anna tekstin levähtää ja tee jotain ihan muuta.
- Lue teksti läpi ensin avoimin mielin ja sitten kriittisin silmin.
- Muokkaa tekstiä: mikä siinä on ylimääräistä? Mitä pitäisi vielä lisätä tai syventää? Voiko tekstin järjestää paremmin? Huomaa, että blogitekstiä luetaan usein kiireessä ja silmäillen, joten kappaleita kannattaa ehkä pilkkoa lyhyemmiksi.
- Lisää väliotsikot ja muotoile otsikko, jos et ole sitä vielä tehnyt.
Valmista tuli!
Katso lumihiutalemenetelmän käytöstä tekemämme ohjevideo YouTubessa. Lumihiutalemenetelmällä kirjoittamamme blogitekstin pääset lukemaan täältä.